KPN Digitenne review. Alleen de prijs is sterk

KPN probeert Digitenne aan de man te brengen. En wat helpt om je markt te vergroten is door het abonnement bedrag per maand te verlagen. En dat precies wat KPN ook heeft gedaan. Afgelopen augustus heeft Digitenne een prijsverlaging ondergaan van 9,99 euro per maand naar 6,99 euro per maand. Voor zeven euro per maand televisie. Dat klinkt zeker niet verkeerd. Beter dan die 16,05 euro per maand die UPC vraagt. En als je UPC hebt dan bellen die UPC-honden je ook nog elke week om telefonie, internet of digitale televisie aan te smeren. En een paar keer per jaar staat er ook nog van die deur-schooiers aan je deur die het op die manier proberen.

Voor zeven euro per maand wil ik wel weer televisie in huis halen. En op de website staat ook nog eens dat je een decoder van 90 euro cadeau krijgt. Goed, bestellen maar. Op de website van kpn.com vul je eerst een postcode check uit om te controleren om er in Noord-Friesland Digitenne te ontvangen is. Dit is gelukkig de situatie. Na de postcode check moet ik nog wat andere informatie invullen; naam, email, telefoonnummer enz. Het vakje om je adres in te vullen blijft grijs. Ik zag dat niet meteen als een probleem omdat ik mijn postcode en huisnummer al had opgegeven.

De volgende dag krijg ik een e-mail van KPN met het verzoek om mijn adresgegevens. Een bedrijf wat op jaarbasis miljoenen uitgeeft geeft aan ICT heeft zijn eigen bestelformulieren niet voorelkaar. Dat is meteen het eerste minpuntje wat ik helaas moet uitdelen.

Enkele dagen later krijg ik telefoontje van een KPN belmiep of ik het pakket al ontvangen heb? Ik moest de dame helaas teleurstellen dat ik niet in staat ben om dat te controleren. Ik zat toen op Terschelling. Een telefoontje naar mijn plantenbegieter anno brievenbuschecker kwam het antwoord dat er nog geen pakketje was gearriveerd van KPN.

KPN digitenne - De Doos

In de eerste week van Augustus kwam het antwoord. Er lag een pakketje op mij te wachten bij het postkantoor. Weliswaar twee weken te laat. Maar goed, het is er. Toen ik weer aan de vaste wal was heb ik na het achterlaten van mijn handtekening een leuk doosje mogen meenemen. Complimenten voor de doos. Zit er netjes uit. Alles zit logisch ingepakt. handvatje eraan. Makkelijk voor op de fiets.

KPN digitenne - Wat zit er allemaal in de doos

kpn digitenne antenne is zwaar lelijkMijn gebeden zijn gehoord. Eindelijk weer eens een product waar geen adapter bij zit. Gewoon een kastje waar een stroomsnoer uit komt. geen geouwehoer met dikke adapters die meteen drie aansluitingen op je stekkerdoos in beslag nemen. Voor de rest is de doos voorzien van een zootje kabels, Boekjes boel, Een slimme kaart (smartcard) en als laatste de twee meest lelijke voorwerpen die nu in mijn woonkamer liggen; Een antenne met een ontwerp van 1986 en een afstandbediening die ik eerder bij een 25 euro dvd speler zou verwachten.

Kijk nu eens naar de antenne. Kijk eens heel goed. Wat is dat ding lelijk. Gemaakt zonder één enkele ambitie. Ding doet gewoon pijn aan je ogen. Maar het stomme ding moet in het zich blijven omdat anders geen goede signalen wordt ontvangen. De antenne moet zo dicht mogelijk bij het raam worden geplaatst en het liefst richting de KPN digitenne zendmast worden gericht. De zendmast van Leeuwarden staat aan de Ceresweg op het industrieterrein de Hemrik.

Wil jij weten waar de digitenne masten zich allemaal bevinden. Op het sat4all forum staat een overzicht van alle digitenne zendmasten in Nederland.Het is een bestandje wat je in Google earth kunt laden Er staan ook enkele masten in Duitsland en Belgie in vermeld. Makkelijk als je in het grensgebied woont en ook graag de buitenlandse zenders wilt zien.

De kpn digitenne mast uitrichten naar de zendmast

De afstandbediening is ook echt een ware verschrikking om naar te kijken. Als je hem naast mijn andere afstandbedieningen legt is het echt het lelijke eendje op mijn tafel.

KPN digitenne afstand bediening is lelijk

kpn digitenne afstandbediening is toch het lelijke eendje

Op de website staat vermeld dat je een gratis decoder krijgt. Maar op de doos staat dat ik een huur toestel heb. En op de papieren wordt gesproken over een huurbedrag van 0,00 euro per maand. Na een telefoontje met KPN vertelde de belmiep dat de decoder toch je eigendom is. Beetje vage constructie. Aan de ene kant wil ik best wel eigenaar zijn van de decoder. Maar als je hem gratis huurt heb je er ook voordelen aan. Je hebt altijd garantie. Ook al gaat het ding over drie jaar in rook op. En als er vernieuwingen in de toekomst zijn hoef ik geen andere decoder te kopen. Maar laat ik deze omruilen.

Laten wij eens beter naar de decoder kijken.

KPN digitenne decoder

Het is een mooi schattig apparaatje wat je vrijwel overal wel kunt neerzetten. De aantal knopjes zijn schaars. Je kunt zonder afstandbediening het apparaat alleen aan of uit zetten en op een andere zender zetten. Omschakelen naar radio mode kan alleen met de afstandbediening. Groot gemis

Wat ik ook ontzettend fijn vind is dat de decoder is voorzien van een Toslink S/PDIF uitgang. Ik kan mijn versterker gebruiken om het digitale geluidssignaal om te zetten naar een voor de speakers begrijpelijke analoge signaal. (digitale speakers bestaan niet. Is allemaal marketing praat) Bij verschillende luister testen met verschillende apparaten kwam naar voren dat mijn Yamaha versterker een goede DA converter heeft. Al mijn geluidsbronnen stuur ik daarom ook digitaal naar mijn versterker.

Alleen dat geluid wat uit de Digitenne decoder komt is van zulke slechte kwaliteit. Het geluid is lang niet zo compleet als de kwaliteit via de Normale FM band of hetzelfde radiostation wat ik luister van het internet. De lage tonen zijn erg magertjes. Ik mis echt iets in het geluid. Ik gebruik de Digitenne decoder nauwelijks om radio mee te beluisteren. Een internet stream is zoveel rijker in het totale geluid.

Als we kijken naar het beeld. Bij de Digitenne decoder wordt een vrij dikke scart kabel geleverd. Hij is wat dikker dat de dropveters die normaal bij de mediamarkt bij de kassa liggen. Altijd wel belangrijk. KPN adverteert dat het beeld van digitenne digitale kwaliteit heeft. Maar dat wil tegenwoordig niets zeggen. Youtube is ook digitaal,alleen is dat beeld werkelijk om te janken. Zo’n bagger kwaliteit

Bij digitenne krijg je helemaal kado : Geluid en beeld wat totaal niet gelijk met elkaar lopen. Beelden die ontzettend blokkerig zijn. teksten die soms totaal niet te lezen zijn. Het is lang niet de kwaliteit die je hebt bij digitale televisie over de conventionele televisie kabel of via de satelliet ontvanger. Mijn antenne staat bij het raam op de mast van KPN gericht. De ontvanger geeft aan dat ik 98 procent ontvangst heb. Hij vind alle zenders waar ik recht op heb. Waarom heb ik dan blokjes in het beeld bij veel beweging? Waarom heb ik zender dat het geluid 1 seconde voorloopt op het beeld? Waarom kan ik bij MTV de tekst niet lezen die onder het MTV logo voorbij komt scrollen?

Digitale kwaliteit zegt helemaal geen drol. KPN probeert nu 25 televisie zenders en ongeveer hetzelfde aantal aan radiozenders te persen door dezelfde bandbreedte waar eerst vier analoge televisie zenders zaten. Het Nederlandse analoge televisie netwerk was van super kwaliteit. En nu niet zeggen dat het op de kabel beter uitzag. De meeste kabelmaatschappijen haalden in het verleden gewoon die zenders uit de ether en drukte ze op de kabel. Nu moet er door een sterke compressie zoveel informatie over die kanalen worden gestampt. Ik heb gelezen dat een digitenne zender maximaal 2,5 Mbit tot zijn beschikking heeft. Een DVD film heeft zelfs acht Mbit tot zijn beschikking.

Ik vind het grootst nadeel het beeld en geluid. De helft van de zenders zijn totaal niet volgbaar door de sync problemen. Ik hoop dat KPN werkt aan een oplossing. Want ik ben zeker niet de enige die problemen heeft. Op het grootste technische forum van Nederland komen regelmatig problemen voor. Lees de ervaringen op Gathering.tweakers.net

Het enige sterke aan dit product is de lage prijs. Maar als KPN zo blijft aankutten dan is digitenne snel de deur uit. Helemaal nu er vandaag een sterke concurrent is bijgekomen : Joost

Gerelateerde berichten: